Duizenden mensen moeten vrezen voor hun leven door EU-deals met Libiƫ

Er is een duidelijk verband tussen het Europese beleid en de stijgende aantallen dodelijke slachtoffers in het centrale deel van de Middellandse Zee. Ook leiden de cynische Europese deals met Libiƫ ertoe dat duizenden vluchtelingen en migranten het risico lopen om het slachtoffer te worden van marteling en verkrachting in Libische gevangenissen. Dat zegt Amnesty International in het vandaag verschenen rapport A perfect storm: The failure of European policies in the Central Mediterranean.

 Lees alles 

 

Vluchtelingen in de kou op Griekse eilanden


Europa laat vluchtelingen op de Griekse eilanden in de kou staan. Letterlijk. Ze zitten daar vast door het onmenselijke beleid van de Europese Unie.
Vrouwen, mannen en kinderen moeten noodgedwongen zien te overleven onder ongewoon winterse omstandigheden in kampen met gebrekkige voorzieningen. Op de drempel van Europa laten regeringsleiders hen in de kou staan. Welke samenleving gaat zo met mensen om?
Sinds in maart 2016 de EU een deal sloot met Turkije, hebben de Europese leiders asielzoekers vastgezet op de Griekse eilanden. Zij gingen ervan uit dat ze deze mensen naar Turkije konden terugsturen, in de ijdele hoop dat daar hun rechten worden gerespecteerd. Maar van terugkeer is nauwelijks sprake, terwijl herplaatsing naar andere EU-landen tergend langzaam verloopt. Nu zitten asielzoekers vast in overvolle kampen. Hun situatie is erbarmelijk. Ook als de winterse kou voorbijtrekt. De asielzoekers zijn de wanhoop nabij. Hun angst groeit, hun hoop is de grond in geslagen.

 

Elke dag worden mensen gedwongen om een ontzettend moeilijke beslissing te nemen: weggaan of alles achter zich te laten.

Lees hier meer over de vluchtelingenproblematiek